Home » Balans of balanceren

Balans of balanceren

Heb je het over werkende vrouwen, dan hoef je niet lang te wachten totdat het begrip work-life balance valt. Tot vervelens toe, ze lijken wel een Siamese tweeling. Het begrip lijkt vooral aan vrouwen gekoppeld en vaak met een negatieve lading. Eentje van te veel werk op je bordje en van te weinig tijd voor je leven, als rekensom waarbij werk de grote boosdoener is. Bovendien lijkt het alsof je je leven kunt opdelen in een werk leven en een privé leven. Twee levens dus, terwijl we er maar één hebben. Volgens mij gaat het erom dat we beter worden in leven. Dat kun je als je weet voor jou belangrijk is en wat je ambities zijn. Met die kennis, maak je keuzes die echt bij je passen, kun je je tijd slim indelen en je energie verdelen waardoor je kunt doen wat er voor jou echt toe doet en doe je niet meer ‘alles’.

De behoefte aan balans staat voor het streven naar een leven waarbij je het gevoel hebt ‘voor mij klopt het’. Je zit dan lekker in je vel, alles loopt voorspoedig, je voelt je energiek en optimistisch en je houdt alle ballen soepel in de lucht. Waar balans is, is gezondheid, energie, voldoening, richting en focus. Het geeft je veerkracht om met de complexiteit van een druk leven om te gaan en ook lef om net die dingen te doen die je anders niet zou (durven) doen. Herken je dat? Je hebt vast ook wel eens ervaren dat het ene moment alles klopt en het volgende moment opeens niet meer. Je komt dan jezelf steeds tegen en je werkt hard en toch komt er weinig uit je handen. Ook voelen alle ballen die jij in de lucht wilt houden erg zwaar. Waar disbalans heerst, liggen frustratie, vermoeidheid, energieverlies, angst, somberheid en ziekte op de loer.

Balans is een werkwoord en geen doel op zich. Waar het omgaat is dat je op een intelligente, doelgerichte en pro-actieve manier weet te balanceren tussen werk, gezin en jezelf. Op deze manier kun je veerkrachtig inspelen op en omgaan met veranderingen en verstoringen. De ene dag zal dat beter lukken dan de andere dag. Dat hoort er bij en moet je accepteren. Mijn boodschap is dan ook: omarm de kunst van het balanceren. Wil je beter leren balanceren in het leven? Begin dan bij je energie. Hoe meer energie je hebt, des te makkelijker je kunt balanceren ook als het even tegen zit. Niets geeft zoveel energie en bevlogenheid als bezig zijn met zaken die jij belangrijk vindt in je leven. Waar loopt jij warm voor en waar liggen jouw ambities? Wat zijn jouw waarden en talenten? En vind je die voldoende terug in je leven en je (huidige) werk? Maleene de Ridder

Als (loopbaan)coach verbonden aan het CarrièreCentrum Zorg

Op 25 mei 2016 organiseert het KNMG Loopbaanbureau de workshop ‘Ambities in balans: voluit werken én leven’. De workshop wordt gegeven door Maleene de Ridder – coach voor medici en auteur van ‘Ambitie met een grote M, voluit leven als medicus, moeder en mijzelf’. De workshop is bedoeld voor artsen (in opleiding) die hun werkambities op een eigen en positieve manier willen combineren met hun privéleven. Meer info en aanmelden via deze link.