Home » ‘Creëer je eigen kansen’

‘Creëer je eigen kansen’

Een professioneel netwerk opbouwen. Ervoor zorgen dat je via-via wordt benaderd voor een baan of stageplek. Dat je niet eens hoeft te solliciteren. Dat men het je gunt. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Tien jaar geleden was er volop werk. Kansen te over voor de jonge zorgprofessional; de wereld aan je voeten. “Nu is de situatie anders”, weet Loes van der Linden van het CarrièreCentrum Zorg (CCZorg) dat mogelijk wordt gemaakt door VvAA. “Er is sprake van een overschot, er zijn veel concurrenten. Steeds meer aiossen en (para)medisch studenten melden zich bij ons met twijfels en zorgen over hun toekomst.” De eerste vragen waar de loopbaancoaches van CCZorg in een gesprek dieper op ingaan, luiden: wie ben je en wat wil je? “Het is belangrijk dat je dat voor jezelf helder hebt”, zegt Loes. “De volgende vraag is: hoe kom je daar? Cruciaal daarbij is een goed netwerk. Dat levert eerder een baan of stageplek op dan een perfecte sollicitatiebrief. Veel vacatures komen namelijk niet eens naar buiten, omdat ze via-via worden ingevuld. Dat geldt voor nagenoeg alle (para)medische vakgebieden.” Quincy de Hoog, vierdejaars farmaciestudent, kan dit voor zijn werkveld beamen: “In de farmaceutische wereld heerst een ons-kent-ons-cultuur.” Het heeft hem al eens een bijbaan bij een apothekersketen opgeleverd. “Iemand die ik ooit had ontmoet, belde out of the blue op: ‘Ik heb werk voor je.’ Zo kan het gaan.” Vijfdejaars diergeneeskundestudent Anne-Fleur Brand weet dat ook in de veterinaire wereld een netwerk waardevol is. “Zeker als je iets buiten de gebaande paden wilt doen”, zegt ze. “Ik verdiep me in One Health, de duurzame en gezamenlijke aanpak van de gezondheidszorg voor mens, dier en milieu. Ik wil mensen leren kennen die werkzaam zijn op dit terrein. Je moet je eigen kansen creëren.” En dat is precies wat Anne-Fleur doet. Zo bezocht ze een One Health-congres in het Canadese Montréal. “Een ultiem netwerkervaring”, noemt ze het. “Ik was daar een van de weinige studenten. Mensen reageerden heel enthousiast wanneer ik hun vertelde wat mij bezighoudt. ‘Zoek je een stageplek? Wil je een onderzoek doen?’ Aan het eind had ik een handvol visitekaartjes verzameld van professionals over de hele wereld.”

Netwerktip nummer 1

Loes van der Linden noemt het netwerktip nummer 1: laat je gezicht zien. “Daar begint het mee. Bezoek thema-avonden, seminars en lezingen die je interessant vindt. Dat laatste is een voorwaarde. Netwerken om te netwerken, heeft geen zin. Je moet oprecht zijn, jezelf zijn.” In de praktijk ziet Loes dat dit niet voor iedere (para) – medisch student vanzelfsprekend is. “Sommigen willen zo graag cum laude afstuderen, die doen precies wat een begeleider verwacht. In mijn ogen reik je veel verder als je dicht bij jezelf blijft; zoek de balans tussen jezelf laten zien en doen wat er van je wordt verwacht. Dat geldt voor co-schappen en stages, maar ook als het om netwerken gaat.” Een andere manier om interessante contacten op te doen is via een studievereniging. Quincy kan dat als voorzitter van de Groningse Farmaceutische Studenten Vereniging Pharmaciae Sacrum bevestigen. “We organiseren regelmatig activiteiten waar we bedrijven en apotheekketens bij betrekken. Zoals laatst een carrièredag. Studenten konden speeddaten met werkgevers en zo’n dag sluiten we af met een netwerkborrel.” Bij zo’n borrel raadt Loes aan vooral niet te verzanden in borrelpraat. “Gesprekken over bier en bitterballen leveren doorgaans
geen connecties op waar je iets aan hebt. Vertel wie je bent, wat je doet, wat je wilt en heel belangrijk: luister goed naar de ander en vraag met oprechte interesse door.”

Aanbeveling op LinkedIn

Het CarrièreCentrum Zorg adviseert jonge zorgprofs om ook de mogelijkheden van social media te benutten. “Gebruik een LinkedIn-profiel als een openbaar cv”, oppert Loes. “Velen krijgen na een stage of co-schap van hun begeleider te horen: als je ooit een referentie nodig hebt, laat het weten. Maar op het moment dat je die nodig hebt, is je begeleider je misschien vergeten. Vraag hem of haar daarom om een aanbeveling op LinkedIn. Dat is blijvend.” Daarnaast is LinkedIn heel handig om contacten te onderhouden. Loes: “Geef aan dat je een bericht van iemand interessant vindt. Vraag of iemand je wil voorstellen aan een tweedegraadsconnectie. Neem plaats in discussiegroepen.

Geef je mening. Voeg iets toe. Netwerken is niet alleen halen, maar ook brengen.” Quincy en Anne-Fleur zijn beiden actief op LinkedIn. Laatstgenoemde: “Toen ik terugkwam met die visitekaartjes uit Canada, heb ik veel connectieverzoeken verstuurd.” Lachend: “Ik wil niet dat ze me vergeten.” Een aantal van haar internationale contacten heeft ze ook gemaild. “Om ze te bedanken voor de mogelijkheid die ze me bieden en dat ik daar graag op inga. Aan zo’n mail voeg ik dan ook mijn planning en cv toe. Ik vind: als je een mooie kans krijgt, moet je ’m inkoppen.” Dat kan soms via mail en social media, zeker als je iemand eerder hebt ontmoet, maar Loes en de twee studenten zijn het erover eens: face-to-face bereik je het meest. Anne-Fleur: “Ze moeten je verhaal hóren.” Quincy: “Durf op mensen af te stappen. Sommigen moeten eerst een drempel over, maar als ze die eenmaal over zijn, is netwerken alleen maar leuk.” Loes ziet het als een basiscompetentie. “Een gesprek aangaan, oprecht luisteren, doorvragen; het zijn vaardigheden die je als zorgprofessional ook in de relatie met patiënten of cliënten nodig hebt.”

Lees het artikel via deze link:

Creeer je eigen kansen